Zemiaky sa majú stať pre Číňanov jedným z hlavných druhov potravín

07.04.2015 Celý región

Peking 7. apríla (TASR) - Hoci každý štvrtý zemiak dopestovaný na svete pochádza z Číny, plodina zatiaľ hrá v čínskych stravovacích návykoch v porovnaní s ryžou alebo cestovinami podradnú úlohu. V dnešnom vydaní rakúskeho denníka Die Presse o tom informuje jeho pekinský spravodajca.

Číňania zemiaky tradične postrúhajú na prúžky a podávajú ich ako zeleninovú prílohu. Zemiaky by sa vo výžive obyvateľstva mali stať "ťažkou váhou". Vedenie krajiny chce dosiahnuť, aby sa stali hlavnou potravinou Číňanov.

Námestník ministra pôdohospodárstva Ju Si-žong nedávno oznámil, že sa má plocha zemiačnísk zvýšiť zo súčasných 5,3 milióna hektárov (ha) do roku 2020 na vyše 10 miliónov ha. Ju Si-žong dodal, že zemiaky dobre znášajú chlad, sucho a na juhu krajiny sa dajú pestovať aj v zime. Sú ideálnou potravinou, ktorou sa dajú riešiť problémy výživy v štáte.

Napriek prudkému ekonomickému vzostupu krajiny, ktorý sa dosiahol v posledných dvoch desaťročiach, ešte stále okolo 5 % detí zostáva podvyživených. Ostatná časť obyvateľstva sa stravuje lepšie. Je viac a výživnejšie potraviny.

Ministerstvo pôdohospodárstva odhaduje, že na uspokojenie dopytu po potravinách do roku 2020 bude musieť zvýšiť ich výrobu o 50 miliónov ton.

Rozširovanie pestovania zemiakov pokladá vedenie za dôležité preto, lebo patria medzi zdravšie a vyváženejšie produkty. Obsahujú veľa vitamínov, tuku a súčasne sú sýte. Zo všetkých druhov zeleniny majú najvyšší podiel bielkovín a tie ľudské telo dokáže zhodnotiť.

Význam zemiakov vo výžive obyvateľov planéty vyzdvihuje aj medzinárodná organizácia pre výživu FAO. Zemiaky, na rozdiel od iných kultúrnych plodín, rastú rýchlo a potrebujú podstatne menej vody než ryža alebo obilniny, sú vhodné pre plochy aj malých roľníkov v rozvojovom svete. Sú odolné voči chorobám.

Čínske vedenie prisľúbilo roľníkom, že im pri rozširovaní plôch zemiakov pomôže dotáciami na nákup sadby.

Do propagácie zemiakov sa zapojila aj štátna televízna stanica CCTV, ktorá vysiela seriál o mnohorakých možnostiach ich využitia v kuchyni.
 

Vyberte región